Canon EOS R5 – min drömkamera?

Det känns som att man är något sen till festen, det var några månader sen Canon EOS R5 tillkännagavs och den har nu funnits på marknaden i ett flertal veckor, så varför skriva om kameran nu när hajpen är över?

Bild från Canons officiella sida.

De som följer mig och framförallt har läst bloggen sen en viss tid tillbaka, vet att jag har jag börjat söka efter en ersättare till min Canon EOS 7D MKII då den börjar komma till åren. Jag testade Canons första spegellösa fullformatskamera, Canon EOS R (läs här), och kände att det var en kompetent kamera, men den hade tre allvarliga brister:

  1. Dess seriebildtagning var på 3 bilder/sekund vid följande fokusering och det är under all kritik vad det gäller att fota djur och fåglar.
  2. Den saknade inbyggd intervallometer, detta är bland det viktigaste som finns när man fotar norrsken och framförallt när det är riktigt kallt ute då externa har en tendens att sluta fungera på grund av kylan.
  3. Sensorn var från Canon 5D MKIV, nog för att den sensorn är bra, men den är gammal och ligger långt efter konkurrensen vad det gäller bildsensorns prestanda. Dessutom så ger det samma brister som just 5D MKIV hade.

Kort och gott, kameran passade inte mig. Men den nya Canon R5 å andra sidan, är en helt annan historia:

  1. 12 bilder/sekund mekanisk och 20 bilder/sekund elektronisk slutare, vilket gör att jag lättare kan fånga djur på bild men också fota i total tystnad och därmed så har jag chansen att kunna komma riktigt nära djuren.
  2. 45 MP som ger mig möjligheten att få detaljrika landskapsbilder, men också möjligheten att beskära ned till 20 MP utan problem och fortfarande kunna skriva ut detaljrika bilder.
  3. Bra ISO-prestanda och ingen banding på medelhöga ISO-värden, som i princip har funnits på alla Canons kameror inklusive Canon EOS R.
  4. Oerhört bra autofokus där du bland annat kan ställa in Animal-AF just för just fåglar och djur.
  5. har inbyggd intervallometer.
  6. Vädertätning av världsklass

Det är betydligt mycket mer som kan listas, som att den har sjuka videomöjligheter som 8K och 4K i oerhört bra kvalité.
Ett tidigt problem som kameran hade var att den lätt överhettade vid videoinspelning, men med nya uppdateringar till mjukvaran så har Canon löst större delen av överhettningsproblemen som tidiga användare har rapporterat.

Utifrån vad som står på pappret samt vad många testare har uttryckt sig om kameran så skulle detta kunna vara den ultimata kameran för mig, helt klart en drömkamera. Frågan är, kommer jag testa den, precis som jag gjorde med Canon EOS R?

Svaret är nej, även om kameran skulle kunna göra en enorm skillnad för min fotografering. Framförallt vid natur-, landskaps- och astrofotografering, men också när jag fotar vilt i dåliga ljusförhållanden. Så blir svaret ändå ett nej.

Anledningen är priset.

Kameran kostar 52 000 kr och det är väldigt mycket pengar för en som inte direkt tjänar in pengar på sin fotografering. Det hade varit en viss skillnad om jag kontinuerligt sålde bilder varje månad, då hade det kunnat vara försvarbart att köpa en så pass dyr kamera. Men när inkomsten från fotograferingen nästan är på noll så går det inte att övertyga ens egen plånbok att detta är en investering som jag kommer få tillbaka, i alla fall inte inom de närmsta åren. Kort och gott, det finns ingen anledning att testa en kamera som ligger långt utanför min budget. För risken är att jag kommer sukta så pass mycket efter den att när jag väl har lämnat tillbaka kameran att jag riskerar att bli smått besviken på den kameran som jag faktiskt kommer köpa, just för att den når inte upp till den prestandan som R5 tillhandahåller.

En drömkamera helt klart, men en dyr sådan. Däremot så kommer jag testa R6 när jag väl får möjligheten till det, dessvärre är det en stor åtgång på dessa kameror och jag får snällt vänta på att få möjligheten till att testa en under en vecka.

Tills dess, så är det min trogna tjänare 7d MKII som får följa med mig i kameraväskan.

Föregående Att vlogga eller att inte vlogga
Nästa En print blir till

Lämna en kommentar